Un projecte de suport a les cuidadores de persones amb demència guanya la Beca Bertha

Imprimir aquesta noticia

Fins a 12.000 euros

Un projecte de suport a les cuidadores de persones amb demència guanya la Beca Bertha

Convocada pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya per impulsar la recerca infermera amb impacte social

 

La proposta de cinc infermeres investigadores, Ester Gavaldà (Investigadora Principal), Mar Lleixà, Núria Brunet, Maria Teresa Irigoyen i Begonya Tomàs ha estat seleccionada pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya per rebre la Beca Bertha 2018, una aposta del Consell per impulsar la recerca infermera amb impacte social. El projecte porta per títol “Disseny, implementació i efectivitat d’un programa de suport a cuidadors i cuidadores de persones amb demència a la ciutat d’Amposta: Escola de Cuidar” i pretén avaluar l’efectivitat d’aquesta Escola del Cuidar en la qualitat de vida, sobrecàrrega, l’autoeficàcia i el grau de suport social dels cuidadors comparant aquests paràmetres abans i després de la intervenció. L’empresa Cava Bertha ha produït un cava solidari i els beneficis de la seva venda es destinaran al finançament d’aquest projecte de recerca infermera amb impacte social.

 

Cava Bertha i el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers han presentat avui divendres, dia 9 de novembre, una nova edició del Cava Solidari de Bertha. Aquest nou producte destinarà els seus beneficis al finançament la mencionada beca. La presentació del nou cava solidari ha comptat amb la participació de Pep Torres, propietari i enòleg de Cava Bertha, na Núria Cuxart, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, entre altres; així com de l’actriu Lara Diez i la periodista i sumiller de Cellers Gelida, Meritxell Falgueres que han apadrinat aquest Cava Solidari Bertha 2018;

 

El programa de la trobada també ha inclós l’anunci oficial del projecte guanyador de la Beca Bertha d’investigació, per part de Montserrat Gea, secretària del Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya. Així com un tast del cava dirigit i comentat pel seu responsable, Pep Torres i un petit refrigeri per a tots els assistents.

 

Rellevant impacte social

 

Els resultats de l’estudi seran realment rellevants socialment, ja que quan hi ha un cas de demència, sempre cal pensar en el cuidador principal que sovint desenvolupa, amb el temps, alteracions físiques i psicològiques. El projecte de l’Escola del Cuidar pretén proporcionar les habilitats necessàries a la persona cuidadora per millorar la seva qualitat de vida i facilitar-li les eines que li permetin viure positivament l’experiència de cuidar. Les cinc infermeres involucrades en el projecte volen “apropar-se als cuidadors oferint informació fiable i de qualitat i poder-los acompanyar i fer més suportable l’experiència de tenir cura i alhora contribuir a visibilitzar la dedicació d’aquestes persones.” D’altra banda, si es confirma la hipòtesi de l’estudi, s’establiria una base per modificar l’abordatge als cuidadors de familiars de demència i el suport que han de rebre, iniciant-se des del moment del diagnòstic de la malaltia la intervenció per millorar la seva qualitat de vida, disminuir la sobrecàrrega i augmentar el seu grau de suport social.

 

L’equip d’investigació

 

Ester Gavaldà, Investigadora Principal d’aquest projecte, és Infermera i actualment doctoranda a la Universitat Rovira i Virgili. És adjunta a la direcció d’Atenció Primària de Terres de l’Ebre. Núria Brunet és infermera Gestora de casos de l’EAP Amposta, Maria Teresa Irigoyen és infermera adjunta a la direcció de l’ABS Amposta, Begonya Tomàs és infermera de l’ABS Amposta i Mar Lleixà és infermera, psicòloga i doctora en tecnologia educativa. És directora d’Infermeria de la Gerència territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre.

 

Beca de Recerca Infermera del cava solidari Bertha

 

La beca va ser convocada el passat mes de juliol pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya amb l’objectiu d’apostar per la recerca infermera. L’empresa Cava Bertha ha produït un cava solidari i els beneficis de la seva venda es destinaran al finançament d’un projecte de recerca infermera amb impacte social. Aquest any 2018 serà pel projecte esmentat que haurà de presentar els resultats dintre d’un any.

 

 

 

BOTIGA ON LINE DEL CAVA SOLIDARI:

http://cavasolidari.cat/producto/pack-6-cava-solidari/