Publicat el document marc d’actuació de les Infermeres de Cures Pal·liatives

Imprimir aquesta noticia
Iniciativa del Consejo General de Enfermería (CGE) i l’Asociación Española de Enfermería en Cuidados Paliativos (AECPAL) davant el dèficit assistencial i la manca d’acreditació i reconeixement de l’especialitat infermera en cures pal·liatives.

A Espanya hi ha més de 80.000, les persones susceptibles de rebre una atenció pal·liativa i que no es dispensa; situació que afecta la població adulta, però també la infància. Segons l’Estratègia de Cures Pal·liatives Pediàtriques, al voltant de 1.200 nens i nenes moren cada any per malalties que limiten la vida, uns 13.000 pateixen una malaltia d’aquestes característiques i gairebé 6.000 necessiten resposta a les necessitats de l’edat pediàtrica al final de la vida.

En aquest sentit, el Consejo General de Enfermería denúncia una de les raons estructurals per a aquest “dèficit assistencial”: la manca d’acreditació o àrea de capacitació especifica (ACE) que doti les cures pal·liatives d’una “formació homogènia a tot l’Estat”.

Una desigualtat i irregularitat en la formació palesa en la formació de Grau i que ha generat que s’intensifiquin les diferents vies de formació en postgrau “com a única via d’adquirir capacitació específica”, tal com expliquen fonts de l’Asociación Española de Enfermería en Cuidados Paliativos (AECPAL).

Aquesta anomalia “deshumanitza el sistema”, explica Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC). “Parlem de final de vida, d’una atenció inajornable. Que les infermeres no puguem acreditar la nostra capacitació per avançar en aquesta pràctica essencial genera frustració i indignació a parts iguals; però, sobretot, dolor i sensació d’abandonament entre les persones que necessiten les cures pal·liatives i llurs famílies”.

 

Document marc d’actuació de la Infermeria de Cures Pal·liatives

A l’espera que es reconegui l’especialitat d’Infermeria en Cures Pal·liatives”, el CGE i l’AECPAL han presentat avui el ‘Marc d’actuació de les infermeres en l’àmbit de les Cures Pal·liatives’.

El document defineix el marc d’actuació que les professionals de la Infermeria desenvolupen des de la pràctica avançada (IPA) en l’àmbit de l’atenció pal·liativa i orienten als àmbits de gestió per a la seva implementació i el desenvolupament professional.

 

La infermera de cures pal·liatives

La infermera en l’àmbit de les cures pal·liatives participa en el control dels símptomes, garanteix les cures, assegura el respecte per l’autonomia i els drets de la persona, ofereix acompanyament, respecta els valors i estils de vida, atén la singularitat, persegueix el benestar, la qualitat de vida, la continuïtat de les cures i el treball en equip. Per això, se centra en totes les dimensions individuals, concretes i específiques del procés de final de vida, en continu canvi, evolució i complexitat, a més de l’atenció a la família durant tot el procés de malaltia i, fins i tot, després de la mort i durant el procés de dol.

La infermera de cures pal·liatives garanteix i promou l’atenció pal·liativa de manera col·laborativa amb la resta de l’equip multidisciplinari, contribuint a la continuïtat assistencial, i a la prestació de cures adaptades a la persona i família en situació de malaltia avançada i/o final de vida.

 

Marco de actuación de las/os enfermeras/os en el ámbito de los Cuidados Paliativos (Enero, 2022) PDF

 Fotografia: Infermera Cures Pal·liatives © Ariadna Creus i Àngel García (Banc d’Imatges Infermeres)