Prevenció i serveis per aturar els suïcidis

Imprimir aquesta noticia
Catalunya estrena un servei de suport emocional als supervivents d’una mort per suïcidi i la priorització de les guies per a l’abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides en els àmbits universitari, penitenciari i pels menors tutelats.

El Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi (10 de setembre) clou enguany un trienni que, sota el lema ‘Crear esperança a través de l’acció 2021-2023’, ha augmentat la consciència social i política respecte d’un “problema important de salut pública amb conseqüències socials, emocionals i econòmiques de gran abast” que cal abordar amb actuacions, explica l’Organització Mundial de la Salut.

L’OMS calcula que, actualment, “es produeixen més de 700.000 suïcidis a l’any a tot el món, i sabem que cadascun afecta profundament moltes més persones”; i és en aquesta línia d’acció, que el Departament de Salut endega un nou servei que, a partir del novembre, donarà suport en la recuperació emocional als supervivents d’una mort per suïcidi, com són la família, els amics i l’entorn. A més, se’ls oferirà informació d’altres recursos comunitaris de suport per part d’associacions de supervivents i de prevenció del suïcidi.

Així ho va anunciar el conseller de Salut –Manel Balcells– el passat 7 de setembre, juntament amb la priorització de les guies en procés d’elaboració per a l’abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides en els àmbits universitari, penitenciari i pels menors tutelats.

Més de 12.000 trucades ateses

Catalunya compta, des del 20 de juny de 2022, amb un servei especialitzat en l’atenció telefònica a persones amb conducta o ideació suïcida, i als seus familiars o persones properes. Es fa a través del telèfon 061, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Des de la posada en marxa del servei fins al 27 d’agost d’aquest any s’ha donat resposta a unes 12.000 consultes sanitàries amb risc de suïcidi. Les trucades s’atenen les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

En 882 consultes s’ha detectat un risc imminent, motiu pel qual s’ha hagut d’activar l’ambulància del SEM, al mateix temps que el professional que atén la trucada fa contenció, és a dir, segueix fent atenció sanitària al telèfon amb la persona afectada.

De les persones ateses, gairebé el 60% són dones. La majoria tenen entre 41 i 65 anys. Del total d’usuaris, 908 són menors.

Increment en dones joves

Segons les dades registrades al Codi Risc Suïcidi, entre el juny de 2014 i el juny de 2023 s’han notificat a Catalunya més de 39.000 episodis de conducta suïcida.

A partir del 2021 hi ha un increment substancial relacionat amb la pandèmia, que afecta especialment a dones joves.

Les dades del Codi Risc Suïcidi també assenyalen que han baixat un 2,9% els intents de suïcidi a Catalunya durant el primer semestre de 2023 respecte del mateix període de l’any passat, especialment en dones (7,8%) i amb una reducció d’un 10% en dones de 12 a 25 anys.

Per contra, s’ha produït un augment d’un 9,7% de la detecció la ideació suïcida.

Cal recordar que Catalunya compta, des del 2023, amb l’Observatori de Prevenció del Suïcidi de Catalunya, un organisme creat amb l’objectiu de dissenyar un sistema de vigilància epidemiològica del suïcidi.

 

ENLLAÇ D’INTERÈS

061 Una veu contra el suïcidi

 

Fonts © OMS i Departament de Salut