Prescripció Infermera: Validada la guia d’indicació infermera per al tractament de la cistitis en dones adultes

Imprimir aquesta noticia

El BOE d’avui, 19 d’agost, publica la Resolució de la Dirección General de Salud Pública y Equidad en Salud, per la qual es valida la “Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os para infecciones de tracto urinario inferior no complicada en mujeres adultas”.

El manual fa referència a la cistitis (infecció de la bufeta o del tracte urinari (ITU) inferior), una de les consultes més comunes a l’Atenció Primària, afectant el 50% de les dones almenys una vegada a la seva vida, especialment amb l’envelliment, comorbiditats o institucionalització. El microorganisme més comú en aquestes infeccions és Escherichia coli, responsable d’entre el 70 i el 80% dels casos.

Els símptomes típics de la cistitis inclouen la disúria (dolor o ardor en orinar), la pol·laciúria (necessitat d’orinar amb més freqüència del normal, però generalment en petites quantitats), la urgència urinària, el dolor suprapúbic i l’hematúria (sang a l’orina), sense pruïja o flux vaginal anormal.

La cistitis es classifica com a ITU complicada quan afecta persones amb més risc, com ara les embarassades o les persones grans, diabètiques o amb anomalies anatòmiques, les quals requereixen una avaluació mèdica més profunda.

El tractament de la ITU no complicada, que és freqüent en dones adultes, es basa en l’inici de medicació amb antibiòtic, sense necessitat d’urocultiu rutinari. L’objectiu és alleujar els símptomes i erradicar la infecció de manera ràpida i eficaç i maximitzar l’accessibilitat al sistema sanitari.

La guia, resultat d’un treball col·laboratiu multidisciplinari, ofereix un marc de referència perquè les infermeres actuïn en el tractament de dones de més de 14 anys amb ITU no complicada, indicant i administrant de forma autònoma la farmacoteràpia adequada –Fosfomicina trometamol i Nitrofurantoïna–, promovent un enfocament integral a l’Atenció Primària, on les condicions són òptimes per a la seva implementació.

S’exclouen de la guia els casos complexos que requereixen valoració mèdica, com infeccions recurrents, ús de sonda vesical o immunosupressió. A més, estableix protocols específics per al maneig de medicaments, definint quan les infermeres poden iniciar, modificar, interrompre o finalitzar un tractament en funció dels símptomes i l’evolució del pacient.

Fins a la data, ja són deu les guies assistencials publicades pel Ministerio de Sanidad –Anestèsics Locals, Anticoagulants Orals, Cistitis, Cremades, Deshabituació Tabàquica, Diabetis, Hipertensió, Febre, Ferides i Ostomies– i quatre els protocols específics –Anticoagulants Orals, Cremades, Ferides i Ostomies– desenvolupats pel Departament de Salut.

 

GUIES I PROTOCOLS

Guia Anestèsics locals

Guia Anticoagulants Orals / Protocol Anticoagulants Orals

Guia Cistitis

Guia Cremades / Protocol Cremades

Guia Deshabituació Tabàquica

Guia Hipertensió i Diabetis

Guia Febre

Guia Ferides / Protocol Ferides

Ostomies / Protocol Ostomies