La protecció de les cures professionals com a dret de la ciutadania, petició immediata del CCIIC a la nova consellera Olga Pané

Imprimir aquesta noticia
El Consell d’Infermeres de Catalunya demana “assolir dotacions d’infermeres que s’apropin a la ràtio europea de 8,8 professionals per cada 1.000 habitants, per garantir unes cures adequades a les necessitats d’atenció actuals d’una població sotmesa a continus i trepidants canvis sociodemogràfics, epidemiològics i tecnològics que impacten directament sobre la seva salut”.

La composició del nou executiu del Govern de Catalunya col·loca la Dra. Olga Pané Mena al capdavant del Departament de Salut. El nomenament de Pané es produeix “en un moment clau per avançar en un sistema de Salut que ha de ser molt més inclusiu, eficient i accessible”, considera la Dra. Glòria Jodar –degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC)– que matisa “és, alhora, moment d’oportunitats”.

La representant de les més de 55.000 infermeres i infermers col·legiats a Catalunya posa a disposició de la nova consellera “les aportacions de les infermeres perquè esdevinguin peça central de les seves polítiques”, com a contribució a la transformació d’un sistema de Salut “que reconegui i protegeixi, de debò, el dret de la ciutadania a rebre cures professionals, en el marc d’un model d’atenció integrada”.

Entre les demandes més immediates que exposa el CCIIC es troba “la d’assolir dotacions d’infermeres que s’apropin a la ràtio europea de 8,8 professionals per cada 1.000 habitants, per garantir unes cures adequades a les necessitats d’atenció actuals d’una població sotmesa a continus i trepidants canvis sociodemogràfics, epidemiològics i tecnològics que impacten directament sobre la seva salut”; quelcom “impossible d’escometre sense el reconeixement professional i laboral de la formació acadèmica i especialitzada de les infermeres, així com de les nostres capacitats per prendre decisions autònomes en l’àmbit assistencial, però també en la gestió i planificació de la salut”, ha afegit Jodar.

OLGA PANÉ MENA

Olga Pané Mena (Barcelona, 1956) és llicenciada en Medicina i Cirurgia. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i especialista en Medicina del Treball. Màster en Gestió de Serveis de Salut, és també diplomada en Gestió Hospitalària i en Sanitat. La seva trajectòria professional arrenca el 1982 com a metgessa inspectora, assumint el 1989 la direcció de l’Atenció Primària de Gavà – Sant Boi – El Prat.

Del 1995 al 2000, ocupa diversos càrrecs de gestió com ara els de directora d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut de la DAP Baix Llobregat – Litoral; la gerència de la Fundació Gol i Gorina. Catalunya. Fundació d’Investigació en Atenció Primària de Salut o la direcció de Consultoria de la CHC Consultoria i Gestió, S.A.

Entre el 2001 i el 2008 simultanieja les responsabilitats com a directora general de l’empresa de gestió de serveis Projectes Sanitaris i Socials SA (PROSS), del Grup Consorci Hospitalari de Catalunya, amb la gerència del Centre de Recursos de Protecció de la Salut i el Medi Ambient (CRM), consorci públic promogut per l’Ajuntament de Reus, Consorci Hospitalari de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili.

 

El 2008 és nomenada gerent del Consorci Sanitari de l’Anoia, mateix càrrec que assumirà el 2011 i fins al passat mes de març al capdavant del Parc de Salut Mar de Barcelona.

 

El 2020 va ser designada assessora del Comitè d’Experts per a la Transformació del Sistema Públic de Salut de Catalunya.