La infermera Mariana Mayans, aborda les tècniques de suport al pacient front l’estrès quirúrgic

Imprimir aquesta noticia
Glòria Jodar, degana del Consell d’Infermeres, assisteix al 6è Fòrum Quirúrgica i defensa el cost d’oportunitat de la prevenció en salut.
Mayans, coordinadora de la Unitat d’Acompanyament Emocional Quirúrgic de Quirúrgica, explica els bons resultats de la Psicoprofilaxi Quirúrgica (PPQ) com a tècnica preventiva psicoterapèutica per als pacients que s’han de sotmetre a una intervenció quirúrgica.

L’emblemàtica Pedrera de Barcelona va acollir, el passat divendres 21 d’octubre, el 6è Fòrum Quirúrgica (#FòrumQCA). Enguany, la trobada tenia com a lema “El pacient. El protagonista” i a la infermera Mariana Mayans entre els ponents.

Mayans, que és coordinadora de la Unitat d’Acompanyament Emocional Quirúrgic de Quirúrgica, va explicar com aquest servei facilita que els pacients rebin atenció, tant de suport físic com emocional, així com l’acompanyament necessari per fer front a una intervenció quirúrgica. La infermera, especialitzada en psicoprofilaxi quirúrgica, va destacar com la preparació mental del pacient disminueix els seus nivells d’estrès quirúrgic, la qual cosa minimitza el risc de complicacions abans, durant i després de la cirurgia; fet que propicia una millor i més ràpida recuperació post-quirúrgica.

El Fòrum va reunir nombrosos professionals de la salut, entre els quals es trobava Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC). Jodar va posar èmfasi en “el cost d’oportunitat inherent a la implementació de tècniques i serveis de caràcter preventiu. Rendibles pel sistema de salut però, sobretot, beneficiosos per a les persones”.

La degana del CCIIC va voler destacar també el rol de les infermeres al capdavant d’aquestes iniciatives, perquè “vivim el procés braç a braç amb els pacients. Avançar-nos al problema és qüestió d’observació i de coneixement. Dues aptituds que tenim a l’abast per liderar i introduir canvis en els processos quirúrgics, però també en qualsevol altre àmbit d’atenció i de cura”.

La jornada –conduïda pel periodista Xavi Bundó– es va iniciar amb la intervenció del Dr. Àlex Flor, co-CEO de Quirúgica, que va introduir la primera de les taules rodones, “Present i futur de l’experiència del pacient”, amb les intervencions d’Elisenda de la Torre, presidenta de la Lliga Reumatològica de Catalunya; Nuria Díaz, directora corporativa de Qualitat i Experiència del Pacient de QuirónSalud; la mateixa Mariana Mayans, infermera responsable del Programa d’Acompanyament Emocional de Quirúrgica; Montse Moharra, directora d’Estratègia de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, AQuAS; i César Morcillo, director mèdic de l’Hospital Digital Sanitas. La segona de les taules, “L’experiència des de dins”, va comptar amb els periodistes Ramon Besa i Toni Clapés; la jurista, Natalia Díaz; i el cirurgià oftalmòleg, Ferran Mascaró. Finalment, va intervenir el doctor en enologia i enginyer químic, director dels cellers Castell d’Encús, Raül Bobet, com a convidat.

Psicoprofilaxi Quirúrgica (PPQ)

La Psicoprofilaxi Quirúrgica (PPQ) és una tècnica preventiva psicoterapèutica, de curta durada i focalitzada en el problema que suposa per al pacient la intervenció quirúrgica. Es tracta de proporcionar una adequada informació a la persona que ha de ser intervinguda perquè verbalitzi i aclareixi tots els seus dubtes, inquietuds, fantasies, temors i ansietats relacionades amb el seu procés quirúrgic. Així s’aconsegueix reduir l’impacte psicològic que provoca la cirurgia al pacient i al seu entorn familiar, facilitant que la persona restitueixi la seva estabilitat física i emocional sense conseqüències per al cos.

Més informació

 

Fotografia © CCIIC (Superior) Mariana Mayans i Glòria Jodar, al 6è Fòrum Quirúrgica.