AQuAS publica l’informe del consens que va tenir l’aportació del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC).
El model e-Delphi d’avaluació de l’atenció integrada en SMiA ha permès prioritzar 27 dels 60 conceptes d’indicadors.
L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha fet públic l’informe “Consens d’indicadors per a l’avaluació de l’atenció integrada en salut mental i addiccions“ (març, 2024), resultat del treball multidisciplinari dels professionals implicats, entre els quals van participar representants de la Comissió de Salut Mental (CS) del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC).
L’estudi ha permès prioritzar 27 dels 60 conceptes d’indicadors, essent els 5 millor valorats:
- Coordinació amb serveis socials o altres recursos (habitatge, educació, justícia, etc.).
- Recursos i serveis comunitaris de SMiA.
- Rehabilitació psicosocial per a la integració plena en la comunitat.
- Detecció precoç a l’atenció primària, atenció primària especialitzada i/o comunitària.
- Continuïtat de l’atenció en les transicions entre dispositius/unitats/nivells assistencials.
Consens eDelphi: l’opinió dels professionals
L’estudi quantitatiu es va realitzar en dues onades consecutives mitjançant formularis en línia, utilitzant una modificació del mètode Delphi (eDelphi). Es van recollir dades de perfil d’un total de 254 professionals, dels quals, 25 (9,8%) eren infermeres.
En general, els professionals van expressar certa preocupació a l’hora d’obtenir les dades per a alguns dels indicadors plantejats i la necessitat d’especificar amb més detall de quina manera es podria obtenir aquesta informació. També es va plantejar la necessitat de clarificar i concretar
algunes de les seves definicions per tal de poder fer una valoració més precisa i robusta. També es van trobar a faltar indicadors específics de l’àmbit social i es va expressar el possible biaix cap a l’àmbit de salut, així com indicadors que fessin referència al grau d’integració del
programa/intervenció. Tot i això, destaquen els comentaris amb relació a la necessitat de disposar de més indicadors de salut mental en l’atenció primària, remarcant la importància de la detecció i intervenció precoç per disminuir la cronificació.
També es va fer palesa la necessitat de reduir la rotació de professionals per augmentar la continuïtat assistencial, avaluant indicadors relatius a l’ambient laboral o retribucions, així com la necessitat de millorar el contacte i l’accés al sistema de col·lectius vulnerables, especialment les persones sense llar.
Finalment, es van proposar indicadors per a mesurar la durada de les visites, el temps d’espera entre visites successives i la freqüència de les visites per professional, així com el temps d’espera per a ingressos programats.
De forma més general, es va indicar la necessitat i la pertinència d’avaluar i monitorar la qualitat de l’atenció que reben les persones amb trastorns de SMiA per a aconseguir una millora en l’atenció, en els seus tractaments i en la seva qualitat de vida. També es va expressar la necessitat de disposar d’una definició específica d’atenció integrada en salut mental i addiccions.
El repte de la integració SMiA
La iniciativa s’emmarca dins del projecte “Evaluación de la atención sanitaria y social en Salud Mental y Drogodependencias. Subproyecto evaluativo de la atención integrada en personas con trastornos mentales graves”, que es realitza a escala estatal i finança l’Instituto de Salud Carlos III. Amb l’objectiu d’establir un marc avaluatiu de l’atenció integrada social i sanitària en SMiA, l’estudi, tot i que global, focalitza en les persones amb trastorns mentals greus, principals beneficiàries del model, ja que són les que tenen un grau més alt de vulnerabilitat i un major nombre de necessitats.
El projecte s’articula en tres fases:
- Fase 1: elaboració d’un llistat d’indicadors per tal d’avaluar la qualitat de l’atenció
integrada en Salut Mental i Addiccions (SMiA). - Fase 2: elecció i consens dels indicadors vàlids per a l’avaluació d’aquests models o
programes d’integració i de la definició d’atenció integrada. - Fase 3: avaluació de la qualitat de l’atenció prestada a partir dels indicadors escollits.
El document actual recull els resultats de les fases 1 i 2, dutes a terme pels agents de salut catalans.