El Consell d’Infermeres lamenta que el Govern desoeixi les autoritats sanitàries per incorporar les infermeres en alts càrrecs de Salut

Imprimir aquesta noticia
El relleu al capdavant de la Direcció General de Professionals de la Salut, fins ara liderada per la Dra. Montserrat Gea, col·loca Catalunya fora dels territoris que incorporen infermeres en els principals alts càrrecs de planificació de Salut, d’acord amb les directrius de l’Organització Mundial de la Salut.

L’anunci del relleu al capdavant de la Direcció General de Professionals de Salut, que suposa la destitució de la infermera Montserrat Gea, ha sorprès el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) que lamenta que “el Govern desoeixi les recomanacions de les principals autoritats sanitàries mundials”, tal com explica la seva degana, la Dra. Glòria Jodar.

Jodar, fa referència a l’informe “Orientacions estratègiques mundials per a la infermeria i llevadoria 2021-2025”, en el qual l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana als governs “enfortir el lideratge d’infermeres i llevadores en tots els sistemes acadèmics i sanitaris” i marca “les prioritats polítiques” que poden ajudar els països a garantir que “les infermeres contribueixin de manera òptima a assolir la cobertura sanitària universal i altres objectius de salut de la població”. Un compromís subscrit en el seu dia pel Departament de Salut, com a membre del grup Nursing Now Catalunya i que té entre els seus objectius promocionar el lideratge de les infermeres i la seva incorporació en els llocs clau de decisió de les polítiques de salut

Fins al dia d’avui, Catalunya formava part dels territoris que, seguint aquestes directrius, havien incorporat infermeres en càrrecs de primer nivell. Un rànquing que lideren Andalusia i Balears –amb infermeres com a conselleres de Salut i directores generals–, seguides d’Astúries, Castella-la Manxa i Extremadura –amb infermeres al capdavant de diverses direccions generals–.

La Dra. Jodar ha volgut “agrair la valuosa i difícil tasca duta a terme per la Dra. Montserrat Gea, en uns anys de màxima emergència sanitària i social” i espera que “la reorganització del Departament de Salut no deixi fora les infermeres”, perquè el consens internacional advoca per una societat de cures “que cap govern no podrà construir sense l’aportació estratègica de les infermeres”.