El 75% dels joves fumadors, d’entre 14 i 18 anys, s’apunta a la cigarreta electrònica

Imprimir aquesta noticia
La XXIV Setmana Sense Fum, clou avui Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig) amb els resultats de l’enquesta poblacional que confirma la sostinguda reducció del tabac i l’embranzida de nous productes, sobretot, entre la població que s’inicia en el seu consum.
El Consell d’Infermeres demana que es protegeixi els joves enfront de la pseudo-veritat impulsada pel màrqueting de la indústria tabacalera que ha transformat la cigarreta electrònica en un producte ‘saborós’, falsament innocu, fins i tot falsament saludable.

Els resultats de l’enquesta poblacional per conèixer el consum i l’opinió de la població respecte de temes d’actualitat sobre tabaquisme constaten que, a Catalunya, es fuma una ‘mica’ menys. Seguint la tendència dels darrers anys, el consum de tabac disminueix, però ho fa de forma molt sostinguda. Si bé el 50,9% de les persones enquestades afirma no haver fumat mai (3,2 punts més que el 2022), el nombre d’exfumadors/es se situa 2,3 punts per davall (31,9% el 2023 / 34,2% el 2022).

Igualment minses són les dades respecte de la quotidianitat del consum, amb la reducció d’una dècima del grup de fumadors ocasionals (5,9% / 6%) i xifra, poc més exitosa, quan es tracta de fumadors diaris (11,3% – 12,2%).

Del mostreig, amb 2.367 enquestes realitzades mitjançant formulari electrònic de lliure accés, destaquen l’alta participació de persones d’entre 35 i 54 anys (73,2%) i, per gènere, la de les dones (77,7%).

Per ordre de productes consumits el rànquing està liderat per les cigarretes convencionals (69,1) i les cigarretes fetes a mà (35,3), seguides de les cigarretes electròniques (10) i el cànnabis(7,8). Els segueixen el consum de pipa d’aigua –xixa o catximba– (4,9), els cigars (4,2), el tabac sense combustió IQOS (2,5) i, en última posició, la pipa tradicional i l’snus (tots dos 1,2),

És aquesta diversitat de productes la que centra la “XXIV Setmana Sense Fum” –amb la qual col·labora el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC– i que du per lema “Millor el moviment que no el fum o el vapeig”. Un producte, els vapejadors, que també s’ha introduït enguany en la campanya de la Comissió de Tabaquisme del CCIIC que promou el #niFUM #niVAP, sobretot, entre el públic més jove.

La raó és clara: el 75% dels joves fumadors enquestats, d’entre 14 i 18 anys, es declara consumidor de cigarretes electròniques. En popularitat, segueixen als vapejadors, les pipes d’aigua (catximbes, 42%) i el cànnabis (25%); alhora que el 66,7% del total afirma combinar-los amb el consum de cigarretes convencionals.

L’enquesta també ha analitzat el rol dels professionals de la salut en la promoció i acompanyament del procés de deshabituació tabàquica i confirma que el 70,4% de les persones enquestades han estat instades a deixar de fumar, alguna vegada o regularment, per un sanitari. En aquesta línia i amb l’objectiu que les infermeres, actuals i futures, liderin aquestes polítiques de salut contra el tabac; la campanya del CCIIC d’enguany ha llançat la iniciativa #Parelles #niFUM #niVAP. L’estratègia, que té el suport de les universitats catalanes, s’adreça als estudiants del Grau en Infermeria i altres ciències de la salut i els encoratja a ajudar i fer el seguiment d’algun amic o amiga que vulgui deixar de fumar.

La XXIV Setmana Sense Fum és una iniciativa originària de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC), que coordina el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, en el context de SumaSalut (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT) i s’organitza amb el suport de diverses entitats i organitzacions, com ara les corporacions professionals d’infermeres.

 

Es poden consultar

Resultats de l’enquesta
Campanya #niFUM #niVAP #InfermeresCCIIC