El Consell i els col·legis d’infermeres s’adhereixen al ‘Crit pels Drets Humans de les Dones’

Imprimir aquesta noticia
La manifestació virtual serà el 10 de gener de 2024, a les 19 hores i es podrà participar a través del web www.critvirtual.com

El Consell de col·legis d’infermeres i infermers de Catalunya (CCIIC) i els col·legis territorials –COIB, COIGI, COILL i CODITA– s’han adherit a la convocatòria de ‘Crit pels drets humans de les dones’, manifestació digital organitzada pel moviment CritVirtual, que tindrà lloc el 10 de gener de 2024, a partir de les 19 hores.

Aquesta és la segona de les concentracions després que la restauració del règim talibà a l’Afganistan, el setembre de 2021, mobilitzés les associacions de dones de Catalunya per crear la plataforma i organitzar la primera manifestació el 27 de novembre d’aquell mateix any, en favor de les dones afganeses.

En aquesta ocasió, el segon CritVirtual fa extensiva la denuncia a la xacra de la vulneració sistemàtica dels drets humans de les dones arreu del món i, en especial, “a l’apartheid de gènere que continuen vivint les dones de l’Afganistan i les dones iranianes, castigades i empresonades per defensar els seus drets”.

La iniciativa digital serà d’àmbit mundial i clourà un cicle de ’30 dies d’activisme del Crit pels drets humans de les dones’ que tindrà el seu acte central en la manifestació que omplirà virtualment el passeig de Gràcia de Barcelona i on es farà la lectura pública del Manifest.

Per participar-hi cal formalitzar la inscripció al web www.critvirtual.com


MANIFEST EN DEFENSA DELS DRETS DE LES DONES

Sí, ens hem deixat algú enrere… alguns milions

Per primera vegada en la història de la humanitat, el 2015 ens vam dotar amb un full de ruta global – l’Agenda 2030 – que comptava amb tres valors fonamentals: 1. El focus en els Drets Humans; 2. La convicció de no deixar a ningú enrere; 3. La lluita per la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones. El 10 de desembre de 2023, el dia en el qual celebrem els 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans, haurem de reconèixer, amb tristesa, que no els hem assolit.

Milions de dones d’arreu pateixen nivells de violència inimaginables. No farem una menció exhaustiva, però serveixin dues causes per representar-les a totes: la intensificació de la repressió contra les dones a l’Iran arran del moviment Dona, Vida i Llibertat i l’Apartheid de Gènere que s’està produint a l’Afganistan.

Ciutadanes i ciutadans d’arreu exigim tornar al full de ruta

El 27.11.21 més de 500 entitats, dones i homes d’arreu van encapçalar la primera manifestació virtual; el Crit per les dones de l’Afganistan, que va aplegar més d’un milió de persones omplint el passeig de Gràcia i part de la Diagonal de Barcelona. De nou, us convoquem a formar part d’aquest moviment en favor de milions de dones i les seves famílies que pateixen abusos inhumans.

A l’Iran, un vel mal posat és la mort

Arran de l’assassinat de Mahsa Amini el setembre de 2022, les dones van trencar el silenci als carrers de l’Iran amb el crit Dona, Vida i Llibertat contra un sistema de govern d’ideologia islàmica radical, patriarcal i masclista al qual es veuen sotmeses. I amb aquest moviment, la repressió de les dones en aquest país no ha fet més que agreujar-se amb milers de detencions, tortures, vexacions i execucions brutals de dones i manifestants.

Si les deporten a l’Afganistan, les mataran.

No és una frase feta. Malauradament, hem rebut als nostres propis mòbils vídeos aterridors. Els talibans han assassinat a l’Afganistan dones activistes pels drets humans, llevadores, periodistes, artistes… únicament pel fet de ser-ho… I també als seus germans, tiets i cosins per no denunciar on estaven elles i les seves famílies amagades.

A l’Afganistan, la violència contra les dones és sistèmica i es fan servir tots els recursos institucionals, religiosos i bèl·lics per tal d’anul·lar la seva voluntat i fer-les desaparèixer. Són ostatges al seu propi país. Les lapiden, les enverinen, les vexen, les venen, les casen quan són nenes… S’està portant a terme un Apartheid de Gènere davant la mirada indiferent de la resta del món.

Des de 2021, milers d’aquestes dones van aconseguir fugir d’aquest horror, moltes ajudades per organitzacions internacionals, algunes de casa nostra, i viuen temporalment al Pakistan, amb les seves famílies, esperant la resposta de tercers països a la petició d’asil. Una resposta que pot arribar a trigar entre DOS i TRENTA anys. Van haver de fugir inesperadament i moltes es troben en situació irregular. El passat 1 de novembre de 2023 el govern de Pakistan va iniciar una campanya de deportació massiva de més d’1,5 milions d’afganeses/os! I està obligant a tots els pakistanesos a fer-los fora dels seus habitatges, i expulsar-los de la feina.

Amb el CritVirtual pels drets humans de les dones de 10 de desembre de 2023, dones i homes de tots els àmbits, exigim a la comunitat internacional que actuï immediatament contra aquest abús i demanem al govern d’Espanya i a la resta de països membres de la Unió Europea que es reconegui el dret d’asil immediat per motius de gènere d’aquestes dones i les seves famílies, sense haver de provar res per obtenir-lo, tant de les dones afganeses com totes aquelles dones que en els seus països són perseguides pel fet de ser dones; demanem que es reconegui i condemni a nivell internacional l’Apartheid de gènere que estan patint; demanem que cessin immediatament totes les execucions; i demanem la condemna internacional d’aquests règims dictatorials per la crueltat i brutalitat amb què estan actuant contra les dones i nenes.

Si queda una enrere, ens hi quedem totes! Per les dones de tot el món, nosaltres cridem PROU!

Alça la veu amb nosaltres: divulga el crit per tot arreu i continuem omplint el passeig de Gràcia.