#8març: Dones i infermeres

Imprimir aquesta noticia

El Consell d’Infermeres se suma al Dia Internacional de les Dones, que se celebra sota el lema ‘ETS F8MINISTA’.

La commemoració del Dia Internacional de les Dones, avui 8 de març, es desenvolupa enguany entorn del lema ‘ETS F8MINISTA’, a Catalunya.

Aquest 2023, la campanya del Departament d’Igualtat i Feminismes, posa la lupa en les desigualtats que, segons explica la declaració institucional, provoquen que “aquest esdevenir feministes” no sigui necessàriament “un acte conscient”: cobrar menys per la mateixa feina; la precarització de les professions feminitzades; la càrrega de treball i cures domèstiques; o la visió sexista de les joguines, la moda o l’esport; entre altres.

El mateix discurs, traslladat a l’àmbit de la salut, té una transcripció directa en les condicions professionals i laborals de les infermeres. L’informe “La bretxa salarial de gènere en el sector sanitari i assistencial” de l’Organització Mundial de la Salut, de juliol de 2022, ja alertava que la diferència salarial bruta, entre homes i dones que treballen en salut, oscil·la entre el 20% i el 24%, tenint en compte factors com l’edat, l’educació i el temps de treball.

La Dra. Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermeres de Catalunya (CCIIC), explica que “aquesta desigualtat està íntimament relacionada amb la infracategorització professional que situa les infermeres en el nivell A2, a diferència d’altres disciplines sanitàries que, amb una formació acadèmica del mateix rang, estan reconegudes com a A1”.

La reivindicació ve de llarg, tant per part del Consell com dels quatre Col·legis Oficials d’Infermeres (COIBarcelona, COIGIrona, COILLeida i CODITArragona), i ha estat refrendada pels resultats de l’informe Projeccions de la població infermera a l’horitzó 2030″, publicat pel CCIIC i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic – UCC). L’estudi confirma que entre els anys 2010 i 2019, tres de cada quatre infermeres treballaven amb contractes eventuals, durant els quatre anys següents a l’obtenció del títol. Una tendència força pronunciada, també, en anys posteriors.

A la situació, s’hi afegeixen altres biaixos de gènere com la dificultat per conciliar la vida personal amb necessitats professionals com ara la formació o altres aspectes vinculats als sostres per a exercir lideratges i càrrecs directius i de gestió; sense deixar de banda que encara romanen els estereotips i imatges que hipersexualitzen la imatge de les infermeres en molts àmbits de la vida.

Taula rodona a La Intercol·legial

Entre els actes previstos, la degana Glòria Jodar assistirà a la taula “L’agenda 2030: L’ODS 5 – Igualtat de gènere” que se celebrarà el dijous 9 de març, a les 18.30 hores a seu Intercol·legial.

 

Declaració institucional #8M2023 (PDF)