El seminari en línia serà el 15 de novembre i té entre els seus organitzadors l’Associació Catalana de Llevadores (ACL) i la unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR).
L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut, l’Associació Catalana de Llevadores (ACL), la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) i la unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) han organitzat per al pròxim dimecres 15 de novembre, un seminari en línia que du per títol “Millorem l’atenció al naixement evitant pràctiques innecessàries”.
La formació s’emmarca dins de la iniciativa ‘Trobades Essencial’ i tractarà la importància de deixar de fer pràctiques innecessàries en l’àmbit d’obstetrícia per millorar la qualitat de l’atenció sanitària. Experts locals i internacionals presentaran les últimes recomanacions ‘Essencial’ publicades sobre atenció al naixement, explicaran intervencions per a la desimplementació de pràctiques clíniques de poc valor i analitzaran els indicadors en obstetrícia.
El webinar començarà a les 13.30 hores, amb la benvinguda institucional i la presentació de la iniciativa, a càrrec de Cari Almazán i Johanna Caro, directora de Participació i coordinadora d’Essencial, respectivament, de l’AQuAS.
Tot seguit, membres del Grup de Recerca en Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (GRASSIR), abordaran la metodologia per a la identificació i elaboració de recomanacions ‘Essencial’ en temes com ara l’epidural i oxitocina en gestants de part, la posició de litotomia en la segona etapa del part, els tactes vaginals durant el part o la cesària electiva en gestants amb cesària prèvia.
A les 14 hores, la primera de les intervencions del pannel d’experts amb Garazi Carrillo, investigadora de l’àrea de Participació de l’AQuAS, tractarà “Com millorem la pràctica clínica a través de la desimplementació: intervencions efectives i marc de desimplementació”. També es farà una aproximació a l’assaig clínic multicèntric a Europa “OptiBIRTH” de la mà de tres investigadores i professores de Llevadoria del Trinity College de la University of Dublin, participants en el projecte: Cecily Begley, Deirdre Daly (directora OptiBIRTH 2014-2017) i Valerie Smith (directora OptiBIRTH 2012-2014). A continuació, Gemma Rabal, investigadora de l’àrea d’Estratègia en Salut de l’AQuAS, reflexionarà sobre “Què ens frena i què ens ajuda a millorar a Catalunya?”. Per acabar, Carmina Comas, cap de Servei d’Obstetrícia Territorial a l’Hospital Universitari Germans Trias i coordinadora del Programa Assistencial d’Expertesa (PADEICS) d’Obstetrícia, analitzarà “Com mesurem el canvi?”.
La cloenda del webinar a càrrec de Sandra García, directora de l’AQuAS, està prevista a les 14.55 hores.
La sessió es realitzarà en línia, a través de la plataforma Zoom, entre les 13.30 i les 15 hores i per participar-hi cal omplir el formulari d’assistència.