- Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya - https://www.consellinfermeres.cat -

Validades les guies de prescripció infermera d’Hipertensió i de Diabetis

El Ministerio de Sanidad dóna llum verda als nous protocols que, junt amb el de Ferides, reforcen el rol de la infermera en la cura i tractament del pacient crònic.
El Consell d’Infermeres considera que el catàleg de productes i medicaments recollits en les guies és insuficient, però celebra que es promogui l’autonomia de les infermeres i infermers en la pràctica clínica.

Les infermeres i infermers compten, des d’ahir 5 de juliol, amb dues noves Guies de Prescripció Infermera. Així ho confirma la publicació en el BOE de la ‘Resolución de 30 de junio de 2022, de la Dirección General de Salud Pública, por la que se validan las Guías para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os de: Hipertensión, y la de: Diabetes mellitus tipo 1 y tipo 2′; que dota les infermeres de nous recursos i amplia l’horitzó professional del col·lectiu.

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), valora “molt positivament la validació dels textos” i destaca “la prevalença de la hipertensió i la diabetis en la cronicitat, per la qual cosa esperem millorar la qualitat assistencial de les persones amb aquest tipus de malalties”, explica la seva degana, Estrella Martínez.

Així doncs, i malgrat ‘la retallada’ en el catàleg de productes i medicaments proposat inicialment per a la prescripció infermera en aquests àmbits de cura –tal com va passar amb la Guia de Ferides, aprovada el novembre de 2020–, Martínez afirma que “aquesta regulació, unida a la integració de la Prescripció Infermera en el sistema de Recepta Electrònica (SIRE) amb signatura pròpia, es traduirà en una agilitació del procés assistencial, gràcies a l’autonomia de la infermera”.

Els nous protocols d’indicació infermera, redactats i aprovats al si de la Comisión Permanente de Farmacia del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, assenten les bases perquè les diferents conselleries de salut puguin acomodar a la seva pràctica assistencial la prescripció, per part de les infermeres, en funció del que recull aquesta resolució.

 

HIPERTENSIÓ

La guia aborda l’assistència dels pacients amb hipertensió (HTA) –causa més freqüent de discapacitat i mortalitat prematura relacionada amb la malaltia cardiovascular, a Espanya– en tractament amb un o més dels medicaments continguts en l’esmentada guia; i de les persones en situació de crisi hipertensiva.

La regulació contempla la intervenció de la infermera en l’inici, pròrroga, modificació de pauta o interrupció temporal del tractament i identifica els productes i medicaments subjectes a la seva prescripció, tals com alguns diürètics o agents beta-bloquejants i bloquejants; així com els inhibidors i antagonistes de l’enzim convertidor d’angiotensina (ECA).

 

DIABETIS

En el cas de la Guia de Diabetis, el text posa l’accent en la necessitat de protocol·litzar el seguiment del tractament farmacològic d’aquests pacients i aborda l’actuació infermera, no només directament a la diabetis mellitus (tipus 1 i tipus 2), sinó en altres processos relacionats amb la malaltia com són el peu diabètic, la microangiopatia diabètica –retinopatia diabètica, neuropatia diabètica i nefropatia diabètica (amb o sense insuficiència renal crònica)– i la macroangiopatia diabètica: malaltia cerebrovascular i malaltia cardiovascular.

El catàleg subjecte a prescripció infermera inclou diversos tipus d’insulines i anàlegs, la Metformina, els derivats de les sulfonilurees, els carbohidrats o el Glucagón.

 

GUIES DE PRESCRIPCIÓ INFERMERA

Hipertensió i Diabetis

Ferides

Fotografia © Ariadna Creus i Àngel García (Banc imatges infermeres)