- Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya - https://www.consellinfermeres.cat -

L’OMS declara la verola del mico com a emergència de salut pública d’interès internacional i arrenca la vacunació a Catalunya

Orientacions de l’OMS per contenir el Monkeypox virus (MPXV), amb paquets de mesures específiques en cada grup de països.
Catalunya inicia la vacunació centrant-se en col·lectius de risc i els contactes estrets de persones infectades amb alta vulnerabilitat.
Materials informatius i protocols d’actuació sobre la Verola del Mico a canal Salut.

Dues reunions (23 de juny i 21 de juliol) han estat suficients perquè l’Organització Mundial de la Salut (OMS) declari el brot multinacional de verola del mico com a emergència de salut pública d’interès internacional. Així ho ha acordat el Comitè d’Emergència del Reglament Sanitari Internacional (2005) (RSI) que ha precipitat una decisió que s’havia ajornat un mes escaig, per tal d’avaluar la progressió del virus en els diferents territoris i recollir evidències sobre l’eficiència de les mesures preses en alguns països d’ingressos alts afectats pel virus

Amb el convenciment que el control del brot requereix esforços internacionals de col·laboració, els membres del Comitè van demanar que les activitats de resposta associades a la declaració, s’apliquin amb ple respecte dels principis establerts de drets humans, inclusió i dignitat de totes les persones i comunitats –d’acord amb l’esperit de l’article 44 del RSI– i amb l’OMS com a valedora de la prestació de l’assistència necessària amb bilateralitat o multilateralitat regional per seguir les orientacions proposades.

L’encarregat d’emetre les recomanacions temporals ha estat el Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’OMS, que ha definit els ‘Grups d’Estats’, en funció de la seva situació epidemiològica, patrons de transmissió i capacitats. Val a dir que un mateix estat, en un moment determinat, formarà part del grup 1 o del grup 2; mentre que alguns d’ells també poden arribar a formar part del grup 3 i/o del grup 4:

Tedros ha fet també una descripció exhaustiva de les recomanacions que han d’orientar la resposta de cada grup de països. Les directrius es poden consultar al web de l’OMS.

 

INICI DE LA VACUNACIÓ DE LA VEROLA DEL MICO A CATALUNYA

El dia abans de la reunió del Comitè d’Emergència del Reglament Sanitari Internacional 2005 (RSI), la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va anunciar que el Departament de Salut iniciaria la campanya de vacunació contra la verola del mico (21 de juliol).

A Catalunya, la vacuna s’administra principalment a persones que tenen un alt risc de contraure la malaltia, és a dir, que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc incloses en programes de PrEP al VIH o amb infecció per VIH, seguint criteris acordats a nivell estatal.

També s’ha aprovat la vacunació per aquells contactes estrets de casos confirmats que, en cas de contraure la malaltia, puguin tenir més complicacions: és el cas dels infants, les persones embarassades i les persones immunodeprimides. En aquests casos, la vacuna s’administra en els primers quatre dies després de l’exposició amb l’objectiu que la malaltia no es desenvolupi.

La vacuna contra la verola del mico s’administra a tres centres amb cita prèvia (BCN Checkpoint, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Unitat d’ITS Drassanes – Vall Hebron) i, en una primera partida, Catalunya ha rebut 1.643 dosis, de les 5.300 que en disposa el Ministeri de Sanitat pendent de completar el paquet de 12.000 dosis que ha de facilitar la Unió Europea.

Fins al 20 de juliol, s’havien notificat 1.407 casos sospitosos o probables de verola del mico a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), dels quals, fins al moment, 1.025 havien estat confirmats. La majoria dels casos confirmats són homes d’entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 16 de juliol de 2022. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s’han localitzat en les àrees genital, perioral i/o perianal. El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals.

En aquest sentit, els professionals de la salut insisteixen a la prevenció i el control de la infecció amb mesures com “la detecció precoç dels casos; l’aïllament, la identificació i el seguiment de contactes”. Altres mesures que s’han especificat serien l’abstinència sexual o reduir el nombre de parelles sexuals; l’ús del preservatiu (com una mesura més per evitar qualsevol malaltia de transmissió sexual); no compartir objectes, com tovalloles, utilitzades per una persona que ha donat positiu en verola del mico o que han estat contacte estret; la vacunació tant preexposició com postexposició.

Paral·lelament, la secretària de Salut Pública ha destacat la importància de treballar amb les entitats i d’informar a la població, especialment a la més susceptible, evitant l’estigmatització. En aquest sentit, el Departament de Salut ha dut a terme diferents accions comunicatives per informar a la ciutadania sobre la verola del mico, els símptomes i les vies de transmissió per prevenir els contagis, seguint les recomanacions de l’OMS.

La difusió s’està fent fet a través d’aplicacions de cites, com Tinder o Grindr, on estan en marxa des del 14 de juny, i també a xarxes socials, tant a les del Departament de Salut com a les de les entitats amb les quals s’està col·laborant. A més, s’ha distribuït material gràfic als hospitals on s’han identificat casos i a les entitats on es fa una tasca de promoció de la salut i de prevenció.

El material del Departament de Salut, es pot consultar al web Canal Salut, on s’ha habilitat un espai virtual sobre la verola del mico que ofereix informació detallada per a ciutadania i professionals.

En aquesta pàgina es poden consultar des d’una infografia informativa que recull els principals símptomes de les diferents fases de la verola del mico –erupcions cutànies plenes de líquid clar o groguenc que es transformen en crostes i cauen–, la durada –entre 2 i 4 setmanes– o les mesures de prevenció, contenció i aïllament a seguir per tal d’aturar la transmissió; així com sobre els tractaments que s’apliquen.

En l’àmbit professional, el portal ofereix informació i recursos sobre l’esmentada simptomatologia, la definició de cas, la notificació a la XVEC, el protocol d’actuació i altres recursos de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

A més, s’hi inclou un document amb ‘Recomanacions per a la detecció precoç i el maneig de les dones embarassades afectades per la verola del mico i dels nadons’.