- Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya - https://www.consellinfermeres.cat -

La promoció de la vocació política de les infermeres, a la jornada de la SCBI

La “III Jornada d’Infermeria i Responsabilitat Política” s’ha celebrat avui, 14 de desembre, a la seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.
Glòria Jodar, degana del Consell, ha participat en la taula rodona ‘Ciutadania i imatge Infermeria’ i ha demanat que les infermeres “ocupin espais de governança”.

Infermeres, polítiques i ciutadania era la consigna de la “III Jornada d’Infermeria i Responsabilitat Política” –#JornadaPolíticaSCBI– organitzada avui, 14 de desembre, per la Societat Catalano-Balear d’Infermeria (SCBI), a la seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.

La mateixa Dra. Montserrat Antonin, presidenta de la SCBI, ha obert la trobada explicant que la jornada “va néixer a partir de les necessitats dels infermers i infermeres d’aquest país. La professió viu moments difícils i en som molt conscients”; i ha reivindicat que “les infermeres treballem pel benestar de la societat, i això també és política”; davant Mercè Salvat, secretària general del Departament de Salut de Catalunya, que ha participat en la inauguració.

La degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), la Dra. Glòria Jodar, ha coincidit en el discurs de la presidenta del SCBI i ha dit que “per ser respectades en política” cal entrar-hi “de la mà dels ciutadans”. La degana ha avaluat també la influència de les infermeres en l’àmbit públic i, tot i que “els polítics ens han anat tenint en compte en petites dosis”, la degana creu que “ha faltat la mirada infermera”, per la qual cosa “és necessari ocupar espais de governança i són necessàries infermeres gestores per liderar polítiques”.

El primer diàleg de la jornada, conduït per les infermeres de la SCBI, Mariola Sempere i la Dra. Rosa Rifa, ha tingut com a protagonista Rosa Maria Alberdi que ha reflexionat sobre les dotacions infermeres i ha matisat que “més que un dèficit professional tenim un dèficit estructural amb un sistema de salut centrat en la malaltia” i “el dèficit està en l’estructura profunda del sistema sanitari”. Alberdi ha apel·lat al compromís de les infermeres per introduir els canvis necessaris perquè “tenim responsabilitat directa en la provisió del dret a la cura”.

El posicionament del Consell d’Infermeres s’ha desenvolupat en el marc de la taula rodona posterior que ha tractat el binomi ‘Ciutadania i imatge Infermeria’ i ha estat moderada per Assumpció González. La infermera impulsora dels programes ‘Pacient Expert’ i ‘Cuidador Expert’ de Catalunya ha posat en valor el gran pes i presència de les infermeres en el sistema de salut com una oportunitat que cal aprofitar “identificant la diversitat professional que tenim: podem estar a tot arreu”, ha dit. Per la seva part, Lluís González –investigador, consultor polític i activista– ha explicat que “en general, els polítics i les infermeres s’entenen”, però que el problema rau en la “fragmentació del sistema sanitari” que provoca una manca de comunicació “i, d’això, se’n parla poc”. També Josep Gasulla, president de la federació d’Associacions de Familiars d’Alzheimer de Catalunya (FAPAC), s’ha referit al valor de la comunicació dient que “cal una escolta activa: donar veu al pacient i al cuidador”; i ha assegurat que la comunitat “sí que reconeix el treball de les infermeres”. La taula ha incorporat l’opinió de Núria Codina, una estudiant de quart curs de Grau en Infermeria de l’Escola Universitària d’Infermeria Gimbernat (EUG), que no ha dubtat a fer referència a l’autoestima de les infermeres i ha dit que “perquè se’ns reconegui la feina, potser hem de començar per reconèixer-nos-la nosaltres”. De fet, la jove ha lamentat que “som visibles a nivell assistencial, però no ho som en altres àmbits de la nostra professió”. A més, Codina ha defensat l’estudiant com a peça clau quan “es parla de canvi, perquè som el futur”.

Un cop finalitzada la taula, la periodista Núria Jar ha entrevistat la política i historiadora, Meritxell Benedí, actual presidenta de l’Institut Català de les Dones. Benedí ha animat les infermeres a superar els discursos imposats i liderar el relat per explicar que “les cures són un valor afegit per a la societat”; alhora que ha destacat que, “tot i les jornades dobles”, les infermeres han de fer militància política.

La conferència de clausura ‘Ciència, Evidència i influència en la presa de decisions’, a càrrec de la infermera i activista, la Dra. Azucena Santillán, ha apostat per una bona comunicació i “generar lobbies per augmentar la influència de les infermeres”. Santillán, que forma part del moviment ‘Ciencia en el Parlamento’ –iniciativa independent impulsada per un grup de científics amb l’objectiu d’apropar la ciència als governants i assessorar-los per fer política basant-se en les evidències científiques– ha afirmat que cal “seduir els polítics” amb propostes basades en “els bons resultats obtinguts” per les infermeres, sostinguts sempre per evidències i “dades tangibles”.

Finalment, la vicepresidenta de la SCBI, Ester Risco, ha fet la lectura de conclusions de la jornada.

Fotografies © SCBI (Twitter)