- Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya - https://www.consellinfermeres.cat -

Enquesta sobre els hàbits tabàquics a Catalunya

Què fumem? Quant? On i quant de mal ens fa el tabac? Com evitar-ho? Aquestes i altres preguntes centren l’enquesta poblacional promoguda pel comitè organitzador de la XXIII Setmana Sense Fum, que se celebrarà entre els dies 25 i 31 de maig, sota el lema ‘Viu sense fumar i comença a sumar’.

El qüestionari, obert fins al pròxim 8 de maig, s’adreça a les persones majors de 15 anys i té com a objectiu, estudiar els hàbits tabàquics i polsar el coneixement de la població sobre els riscos vinculats al tabac i altres substàncies; així com conèixer l’opinió de la societat respecte de les mesures a adoptar per a reduir-ne el consum i l’exposició.

El quart informe (novembre 2021) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que considera el tabaquisme com una de les grans epidèmies del segle XXI, xifra en 1300 milions els consumidors de tabac al món (20 milions menys de persones que el 2015) i constata l’eficàcia de les polítiques de salut pública escomeses pels països desenvolupats per prevenir-ne l’addicció. També l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) defensa dos eixos d’actuació destacats com són evitar l’exposició al fum ambiental del tabac –sobretot durant la infantesa– i la implicació dels professionals de la salut –especialment els de l’Atenció Primària– en la prevenció, consell i tractament del tabaquisme.

En aquest sentit, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, a través de la Comissió de Tabaquisme, participa activament en el disseny, promoció i execució d’aquestes polítiques; alhora que lidera la campanya #infermerescontraeltabac (@deixardefumar).

Enllaç a l’enquesta

 

LA SETMANA SENSE FUM

La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, que durant els últims anys ha organitzat el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT). Amb l’objectiu d’involucrar diversos àmbits en una iniciativa comuna i unificar un mateix missatge, en els últims anys, s’hi han implicat en l’organització la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables; els Col·legis de Catalunya de metges, d’infermeres i infermers, de farmacèutics, de pedagogs i de psicòlegs; les Societats científiques de Catalunya, de Medicina familiar i comunitària, d’Infermeria familiar i comunitària, de Llevadores i de Salut Laboral; la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum del Tabac; la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i les Diputacions; l’Agència de Salut Pública de Catalunya i els serveis territorials; l’Agència de Salut Pública de Barcelona; l’Associació Espanyola Contra el Càncer, la Federació d’Entitats contra el Càncer de Catalunya i l’organització no governamental “no más colillas en el suelo”.

Més informació

 

31 DE MAIG: DIA MUNDIAL SENSE TABAC ‘El tabac: una amenaça per al nostre medi ambient’

Enguany, la jornada té com a objectiu conscienciar la població sobre l’impacte ambiental del tabac. A partir d’àmbits com el cultiu, la producció, la distribució i la gestió dels residus, es donarà als usuaris de tabac una raó addicional per deixar de fumar.

Una altra finalitat de la campanya és exposar l’esforç de la indústria del tabac per “intentar fer una rentada de cara de color verd” pel que fa a la seva reputació i els seus productes comercialitzant-los com a “respectuosos amb el medi ambient”.

Més informació