- Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya - https://www.consellinfermeres.cat -

El Consell reclama a Aragonès que el Govern tingui cura de les seves infermeres

La degana del Consell i les presidentes dels col·legis demanen al vicepresident del Govern la millora urgent del marc laboral del col·lectiu i que es dissenyi una estratègia per fer de Catalunya un país saludable.

Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) –junt amb les presidentes dels col·legis (Paola Galbany del COIB, Alícia Rey del COIGI i Lluïsa Brull del CODITA; mentre que Mercè Porté del COILL va excusar la seva assistència per la delicada situació epidemiològica a Lleida– va participar el passat 15 d’abril, en la visita institucional que els professionals de la salut van fer al vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

Una trobada en què infermeres i vicepresident van coincidir que “cal apostar per la recerca, l’assistència universal i, sobretot, l’equitat territorial”; una demanda, aquesta última, que Estrella Martínez va fer en primera instància a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el passat 22 de març.

Les representats col·legials van reclamar que el Govern tingui cura de les seves infermeres, en clara al·lusió a la precarietat laboral que sotmet al col·lectiu en el marc d’un Sistema de Salut que ni tan sols reconeix la seva categoria professional com graduades (grup A1). Degana i presidentes, van explicar que les infermeres i infermers de Catalunya sempre han respost als esforços extraordinaris que requeria la situació i, molt especialment, en el decurs d’aquesta pandèmia de la Covid-19 que ha fet estralls en un col·lectiu que arrossega un dèficit de professionals històric. Un altre dels aspectes tractats ha estat la necessitat de desenvolupar les especialitats professionals perquè es convoquin les places corresponents i les infermeres puguin optar a llocs de treball adients a la seva formació i competències.

Pel que fa a l’eficiència del Sistema de Salut, Martínez ha demanat la reorganització de les estructures piramidals en altres de caràcter transversal que “empoderin els professionals de la salut que, en definitiva són els qui fan l’assistència”. Una petició que es recollia en el “Decàleg dels professionals de la salut per a la reforma del Sistema de Salut de Catalunya” –signat pels col·legis de salut i el mateix Consell d’Infermeres, el passat 11 de juny– i que reclamava l’acord per a un nou Pacte per la Sanitat, que hauria d’anar acompanyat d’una inversió de 5.000 milions d’euros addicionals, en un període màxim de tres anys. Propostes ben acceptades per Pere Aragonès que ha reconegut que “la pandèmia ha posat en relleu més que mai la importància i les necessitats del sistema sanitari”.

Una altra de les peticions ha estat la d’un Pla de Recursos urgent per a l’Atenció Primària i l’Àmbit Hospitalari, que ja es veuen desbordats per la represa de proves diagnòstiques i de les cirurgies, aturades durant la pandèmia. Una atenció que cal agilitar perquè són moltes les persones en situació de malaltia crònica o amb altres patologies que han vist afectada la seva salut per aquests retards.

A més, les infermeres s’han posat a disposició del Govern per “fer de Catalunya un país saludable”, mostrant la seva preocupació per la dificultat que tenen per optar a ocupar llocs de decisió i lideratge de les Polítiques de Salut; alhora que han proposat integrar la infermeria en tots els àmbits de la vida (social, econòmic, cultural…) per assolir un nou model de Govern i Governança en Salut. Martínez ha fet recordatori de com l’envelliment de la població està tensant l’assistència sociosanitària i la necessitat d’avançar en la integració d’ambdós àmbits; però també ha fet esmena dels riscos d’infants i joves i la necessitat de polítiques de prevenció i de promoció dels hàbits saludables.

A la trobada, també van assistir els representants dels consells i col·legis de Metges, Farmacèutics i Fisioterapeutes de Catalunya.

 

Foto: ©Govern de Catalunya