- Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya - https://www.consellinfermeres.cat -

El Consell demana als mitjans que tinguin les infermeres com a font de referència informativa en vacunació

Miquel Àngel Calderó, secretari del Consell d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) ha demanat “que els mitjans de comunicació tinguin les infermeres com a font fiable d’informació i referent de la vacunació, arreu del món”. La petició ha estat formulada en el marc de la jornada oberta sobre la ‘Desinformació de les vacunes Covid-19’, organitzada per la Plataforma de Reguladores del sector Audiovisual de Iberoamérica (PRAI), amb el suport del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), i celebrada ahir 21 de setembre.

Roger Loppacher, vicepresident de la PRAI i president del CAC –entitat que col·labora estretament amb el CCIIC per promocionar les bones pràctiques informatives en matèria de salut– va obrir el panel d’experts, parlant de les “Iniciatives del CAC relatives a contrarestar la desinformació sobre les vacunes Covid-19″, un resum de l’experiència i les mesures endegades a Catalunya.

Tot seguit, Sílvia de Sanjosé, presidenta del Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC), va apel·lar a “El raonament científic, en el camí per combatre la desinformació”, amb un argumentari basat en l’evidència que proporciona la investigació.

La comunicació de Miquel Àngel Calderó, Punxar en os: per què agraden tant les fake news sobre les vacunes Covid-19?” va fer una anàlisi de les circumstàncies que generen entorns favorables per a la creació i propagació de notícies enganyoses i/o falses; i de l’impacte i conseqüències que tenen en la campanya de vacunació, des d’una perspectiva infermera. La por (falsos efectes secundaris), la desconfiança (el negacionisme) i les falses esperances (pseudoteràpia) van centrar l’exposició, que també recollia dades sobre l’alt grau de confiança de la població mundial en les informacions que faciliten els professionals de la salut.

La sessió, moderada per Sergio Urquijo (assessor de la Comisión de Regulación de ComunicacionesCRC), va continuar amb la “Desinformació al voltant de les vacunes Covid-19 a Mèxic”, per Jorge Baruch Díaz Ramírez (cap de la Clínica del Viajero UNAM, coordinador del Centro de Diagnóstico Covid-19 UNAM i portaveu 2020 de l’UNAM per a la Covid); “INFODÈMIA: sobreinformació i desinformació”, de la mà de Bernarda Llorente (presidenta de l’Agencia Estatal de Noticias Télam d’Argentina); i “Vacunes i desinformació a Colòmbia: conspiranoics, polítics i errades comunicacionals”, comunicació de Jeanfreddy Gutiérrez (director de Colombia Check).

L’última de les intervencions va anar a càrrec de Marilín Gonzalo, periodista analista de Polítiques Públiques de Newtral, que va presentar la comunicació “Newtral: una unitat de vacunació contra els rumors”.

Finalment, es va obrir el xat que, entre altres temes, apuntava la perspectiva de gènere de la vacuna; tema sobre el qual Miquel Àngel Calderó va explicar “que, tot i que actualment no hi ha evidència científica de l’escletxa de gènere, s’estan registrant els símptomes postvacunals en dones”.

La PRAI destaca el rol dels mitjans de comunicació per augmentar la “confiança vacunal” de la població i fer front a la desinformació. Partint de la premissa que els beneficis de la vacunació per a la societat en el seu conjunt estan àmpliament provats per la ciència; “els mitjans de comunicació tenen la funció d’informar veraçment en relació amb la seguretat i eficàcia de les vacunes. També poden contribuir a la lluita contra la desinformació, que, en el cas de la vacunació contra la Covid-19, representa una amenaça per a la salut pública”, declara la plataforma audiovisual intercontinental.

 

En breu, es facilitarà l’enllaç per veure la Jornada.