- Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya - https://www.consellinfermeres.cat -

El CCIIC estrena el curtmetratge ‘Infermeres, origen i professió’

L’audiovisual és una producció del Consell d’Infermeres i els quatre col·legis catalans i té com a objectiu visibilitzar la professió i atansar la història i la ciència infermera al gran públic.
El curt animat ha estat codirigit per la periodista Laia Font, que ha realitzat el guió, i pel comunicador multimèdia Sebastián Pinto, que s’ha encarregat de l’art i l’animació.
El CCIIC posa la producció a disposició de totes les entitats i centres educatius amb fins didàctics per donar a conèixer la professió, alhora que encoratja les infermeres a utilitzar-lo com a targeta de presentació en activitats comunitàries i interprofessionals.

Les cures són tan antigues com les primeres societats humanes”. Així arrenca el curtmetratge animat ‘Infermeres, origen i professió’ produït pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) –junt amb els quatre col·legis catalans (COIB, COIGI, COILL i CODITA)– i que culmina les accions de visibilització programades en el marc de la campanya Nursing Now®.

En cinc minuts escassos, el curt transcriu el procés de professionalització que ha viscut la cura de les persones al llarg de la història fins a la Infermeria contemporània, una ciència de primer ordre, però encara “llastrada pels estereotips, els rols subordinats, les desigualtats laborals i els sostres de vidre que històricament assetgen les professions en què les dones representen el gran gruix del col·lectiu, com és el nostre cas on som el 80% de la plantilla”, explica Estrella Martínez, degana del Consell.

La producció parteix de la idea original de la periodista Laia Font i de l’artista multimèdia Sebastián Pinto, codirectors de la cinta. ‘’Fa un temps que col·laboro amb l’Associació Professional d’Infermeres de l’Hospital Taulí de Sabadell, i l’any 2020, que va ser l’any de la infermeria, vam publicar un conte, I tu què vols ser de gran? (Mr.Momo) amb l’objectiu de donar a conèixer als més petits la professió, des del punt de vista de les mateixes infermeres i trencant amb els estereotips als quals normalment s’associa. Llavors, arran de l’èxit de la iniciativa, i coincidint amb la reivindicació de la professió durant la pandèmia, ens vam plantejar amb el Sebastián portar la idea a un públic més general, per arribar a la màxima quantitat de persones, amb una animació”, explica Laia Font.

Aquesta acció de visibilització endegada per les infermeres catalanes vol comptar amb el suport de totes les col·legiades i de la ciutadania en general, per tal de difondre els valors holístics de la Infermeria i l’impacte positiu que té el desenvolupament de les seves potencialitats per a la comunitat. “La d’infermera és una professió plenament consolidada, però molt desconeguda encara pel que fa a la seva autonomia en la pràctica clínica i les competències que ens són pròpies. Situació que es repeteix en l’àmbit de la producció de coneixement científic i la seva aplicació a la vida diària de les persones”, concreta Martínez.

És per això, que el CCIIC posa la producció, publicada al seu canal de Youtube, a disposició de totes les infermeres col·legiades i de les entitats i centres educatius, que el vulguin projectar com a eina de presentació en activitats professionals o amb fins didàctics per a la població en general.

 

 

LA INFERMERIA, UNA PROFESSIÓ DE DONES I TAN ANTIGA COM LA HUMANITAT

‘Infermeres, origen i professió’ fa un recorregut pel món de les cures, des de l’àmbit domèstic dels pobles primitius i de les primeres grans civilitzacions, passant per la caritat de l’edat mitjana o la consideració d’ofici de l’edat moderna, fins al concepte de professió autònoma i científica assolit als anys 50 amb la creació de les escoles d’Infermeria. Tot i això, no serà fins vint-i-cinc anys després que s’eleva la professió a diplomatura, donant pas el 2010 als estudis de grau universitari i la Infermeria moderna que gaudim avui dia.

L’estètica ètnica del curt, que recorda el valor antropològic i universal de la professió, té el segell de Sebastián Pinto. ”Volíem fer una animació didàctica, accessible i atractiva que rendís homenatge a la professió de la infermeria. El format és similar al que ja havia treballat als meus anteriors documentals animats, Selk’nam (2012) i Choyün (2020), sintètica i amb una imatge que crida l’atenció. Aquests ja van tenir molt ressò a les xarxes socials i arreu del món, i esperem que ‘Infermeres, origen i professió’ sigui rebut amb el mateix èxit”, desitja l’artista multimèdia.

La producció visibilitza també les grans referents de la història encapçalades per la Florence Nightingale, infermera britànica precursora de la Infermeria moderna i de la qual s’ha commemorat el 200è aniversari del naixement, amb la proclamació del ‘2020, Any Internacional de la Infermera i de la Llevadora’, per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’International Council of Nurses (ICN).

Les àrees d’exercici o el paper decisiu de la Infermeria en la contenció de la pandèmia de la Covid-19 són altres dels episodis que conformen el curt i que mostren la importància cabdal de la Infermeria per a la millora de la salut de les persones i de la societat en general.

Infermeres, origen i professió © 2021, CCIIC Curtmetratge 4’55” Productor: Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya. Direcció: Laia Font i Sebastián Pinto. Guió: Laia Font. Art i animació: Sebastián Pinto. Música original: Jorge Puig. Locució: Rosor Foret.