- Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya - https://www.consellinfermeres.cat -

Catalunya a la cua de l’estat en llevadores: formació i inversió urgents

5 de maig, Dia Internacional de la Llevadora
L’escassetat de professionals i la manca de places de formació especialitzada en Infermeria Obstètrica-Ginecològica centren les reivindicacions

La publicació del mapa de llevadores per cada 100.000 dones en edat fèrtil (15-49 anys) situa Catalunya com la tercera comunitat amb la ràtio més baixa de professionals, només pel davant de Canàries (24,50) i Astúries (41,76), i seguida d’Andalusia (61,37) i el País Valencià (72,13). En l’altre extrem la ciutat autònoma de Melilla (151,86), el País Basc, (132,08), Navarra (123,75), Castella i Lleó (111,90), Cantàbria (108,35), Aragó (101,48), Ceuta (97,14) o Galícia (91,18). El rànquing ha estat elaborat pel CGE, a partir de les dades que facilita l’iNE, i mostra les desigualtats entre territoris, amb la mitjana estatal de 75,1 llevadores com a referència.

També l’últim informe sobre l’estat de la llevadoria al món The State of the World’s Midwifery, 2021 estableix una escassetat global de 900.000 llevadores i 200.000 professionals d’altres àmbits relacionats amb la salut sexual, reproductiva, materna, nounat i adolescent (SRMNAH) de la població.

Actualment, l’estat té 10.000 llevadores en actiu i aquest any s’estan formant 437 noves professionals en l’especialitat d’Infermeria Obstètic-Ginecològica. Una oferta formativa del tot insuficient i que ha experimentat una notable reducció de places en els últims anys. En el cas concret de Catalunya, les llevadores en actiu són 1.480, de les quals 711 es jubilaran abans del 2026, informa l’Associació Catalana de Llevadores (ACL).

Victòria Cambredó, presidenta de l’ACL, declarava aquest mes de març en una entrevista que la situació era crítica i que “si no es posen mesures, sí que hi haurà problemes perquè l’oferta és deficitària. Hi ha una bretxa de deu anys, des del 1987 al 1996, que no van sortir llevadores pel canvi en el sistema educatiu i això ens ho trobarem ara, quan comencin a jubilar-se les últimes promocions del sistema antic que va acabar l’any 1987”.

També la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, la Dra. Glòria Jodar, ha mostrat la preocupació del CCIIC i els col·legis per “aquesta desigualtat en l’atenció en salut de les dones i els nadons, però també d’un ampli espectre de la població que té en la llevadora el seu referent de salut sexual i reproductiva”. Cal recordar que el Consell i l’ACL ja van alertar el passat mes de gener, del risc que suposa l’extinció de serveis i equipaments, com ara el Centre de Naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), del qual van demanar la reobertura.

En aquest clima d’extrema escassetat de llevadores, es commemora avui el 5 de maig, Dia Internacional de la Llevadora. Organitzat per la Confederació Internacional de Llevadores (ICM) sota el lema ‘Juntes de nou: des de l’evidència a la realitat’, l’efemèride gira entorn del 33è Congrés de l’entitat que es tornarà a celebrar després del parèntesi de la pandèmia, entre els dies 11 i 14 juny, a Bali (Indonèsia). El congrés analitzarà les conclusions de l’informe –elaborat per la ICM, el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA), l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i Novametrics– i fixarà les estratègies i línies de treball per superar les barreres i els reptes identificats.

 

FORMACIÓ I EFECTIVITAT DE LES LLEVADORES

Entre les reclamacions de la ICM està la petició de fer inversions a escala nacional, regional i mundial en llevadores, adreçada als governs, les i els encarregats de formular polítiques, les autoritats dedicades a la regulació, les institucions educatives, les associacions professionals, les organitzacions internacionals, les associacions mundials, els organismes donants, les organitzacions de la societat civil, així com a les investigadores i investigadors.

Segons l’organisme, la manca d’oferta formativa en l’especialitat, situa el dèficit en un terç de les llevadores que es necessiten per atendre les necessitats de la població mundial; alhora que xifra l’efecte llevadora en aproximadament 4,3 milions de vides salvades per any, d’aquí al 2035.

 

INFORME El estado de las parteras y la partería (SoWMy) 2021 PDF Versió en castellà

WEB ACL aquí

 

©CGE