- Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya - https://www.consellinfermeres.cat -

“Amb la grip ja tenim diferents vaccins per a cada grup de població”. Pepi Estany sobre la vacunació contra la Covid-19, a RAC1

La infermera lleidatana referent en vacunes participa en el programa de Jordi Basté, ‘El món a RAC1’, i llança un missatge tranquil·litzador sobre els diferents tipus de vacunes i els efectes secundaris lleus que poden provocar i destaca l’alta disponibilitat de les infermeres per vacunar i informar la població.

Pepi Estany, infermera referent en vacunes i adscrita al CAP Artesa de Segre (Lleida), va visitar ahir el programa de màxima audiència ‘El món a RAC1’ per explicar com es desenvolupa la campanya de vacunació contra la Covid-19.

Estany, que exerceix en una àrea de salut de més de 4.000 persones, parla sobre la disponibilitat actual de vaccins i la complexitat logística i administrativa que suposa aquesta vacunació en què, en referència a la vacuna de Pfizer que fins ara administraven al CAP, “quan fas la dissolució d’un vial l’has de gastar sencer”.

A la pregunta de Jordi Basté, director i presentador del programa, sobre com es gestionen els dubtes de la població i com afecta la campanya, Pepi Estany diu que alguns en tenen, “però no representa un problema. Els dubtes els podem parlar i acaben vacunant-se. El que sí que és un problema molt seriós és el que et diu d’entrada ‘jo no em vull vacunar’ i quan li preguntes per què no hi ha una raó”.

El cert és que l’acceptació de la vacuna és gran i “no hi ha molta gent que no es vulgui vacunar. Nosaltres (CAP Artesa de Segre) de 600 persones de més de 80 anys que s’havien de vacunar, només hi ha hagut unes 10 que deien que no volien”. Una situació sobre la qual la infermera apunta que no els han pogut convèncer “de moment” i les han registrades com a no vacunades; alhora que fa referència al protocol “però més endavant, amb temps, ens dedicarem a fer el seguiment i intentar vacunar-les”.

Respecte de la suspensió cautelar de la vacunació amb Oxford-AstraZeneca, represa ahir dia 24 de març, i les reticències a rebre un vaccí o l’altre, Pepi Estany confirma que els usuaris “ho pregunten. Jo mateixa vaig fer un escrit al diari Segre, abans que hi hagués aquest problema, en el que deia no em demaneu quina vacuna us poso, que us ho puc explicar encantada i ja m’agradaria que tothom volgués saber el què li fem; però no em dieu quina us he de posar perquè totes les vacunes són bones”. En aquest sentit, la infermera referent en vacunes ha donat una dada tranquil·litzadora, tot i que desconeguda per gran de la població, i és que “per a la grip, ja tenim diferents tipus de vacunes per a diferents grups de població”. Malgrat tot, Estany augura una campanya complicada perquè “AstraZeneca ja va començar amb mal peu. El fet de ser una vacuna més barata tenia el seu estigma. Però ara (en referència a la suspensió temporal), ens costarà encara més de posar-la”.

Jordi Basté també ha preguntat per la vacunació de les cuidadores i cuidadors de les persones grans i/o dependents no institucionalitzades, en resposta a la consulta dels oïdors del programa que afirmen que, en funció de l’àrea de salut, se’ls vacunava o no. “Cuidadora o cuidador és la persona que ha de fer la higiene, l’alimentació… La que ha de suplir la persona i es cuida en tot el que no pot fer. No és el convivent que li va a fer la compra, com a molt. A la nostra àrea a aquesta persona se la vacuna”, ha dit Estany que també ha parlat de la previsió d’immunització de les persones d’entre 70 i 79 anys, un fet que depèn de “quan vinguin les vacunes i, tal com ha explicat el Dr. Argimon, tinc fe que arribaran després de setmana santa”.

Pel que fa a l’impacte de la vacuna, la infermera ha volgut destacar que “només veiem efectes secundaris locals i no són gran cosa. A ningú se li ha hagut de fer un tractament per un efecte secundari local”; i que cal fer pedagogia i “dir-los quins són quan els vacunes i explicar-los que una mica de gel farà que aquest efecte no tiri endavant”. Els més comuns són “una mica de febre, miàlgia… però això passa amb un paracetamol. Cap de greu”.

Les expectatives de regulació de la mobilitat i l’activitat en funció de la immunització també ha despertat l’interès per l’obtenció del certificat de vacunació, una documentació que es pot obtenir des de l’aplicatiu de ‘La meva salut’ perquè “nosaltres fem el registre i des de l’Atenció Primària passa a la història clínica compartida de l’usuari”.

En resum i en un clima de comiat distés, sobre si fa mal la punxada, “Si tens unes bones mans que et punxin, molt poc”, ha afirmat Pepi Estany, en reconeixement a la professionalitat i experiència de les infermeres i infermers en la vacunació.

Podcast ‘El món a RAC1’